diumenge, 2 de maig del 2010

Projecte col.laboratiu: Love kills

Aquest projecte és un seguit d'activitats dirigides a alumnes de batxillerat utilitzat per promoure l'ús del llenguatge oral en anglès de forma col.laborativa en tot moment. La seva durada serà d'un trimestre. Pretén encoratjar-los a parlar en aquest idioma, però sobretot promou la idea d'augmentar el coneixement per part dels alumnes d'alguns problemes greus de la societat del segle XXI. En aquest cas, la violència domèstica. Està basat en el següent projecte: SAY A WORD d'Anna Aznar, professora d'anglès de l'IES Ronda de Lleida.


La meva proposta seria establir un vincle amb un altre institut de la província i que els grups estiguessin formats per alumnes d'un centre i un altre. D'aquesta manera haurien d'utilitzar una wiki pels treballs escrits, l'skype pels treballs orals i/o debats i el voicethread per les presentacions. A part d'aquestes eines, el treball diari a classe es realitza utilitzant internet en tot moment.



OBJECTIUS:

  • Presentar una sèrie d’activitats TIC dirigides a motivar i incentivar la producció oral i escrita en Anglés i emprant les TIC per part d’alumnes de Batxillerat.
  • Fomentar l treball col.laboratiu
  • Dissenyar estratègies que fomentin la recerca d’informació, el raonament, la
    reflexió i el debat, així com valors com la tolerancia, el respecte envers altres cultures , races, manifestacions, ... i la comprensió
  • Encoratjar l’alumne/a a:
  • Utilitzar de forma habitual la llengua estrangera com a llengua vehicular a
    classe.
  • Consolidar l´'us habitual de les TIC- Tecnologies de la Informació i la Comunicació - en el desenvolupament de les tasques diàries a l'aula i en el
    seu procés d'aprenentatge de la llengua.
  • Llegir amb comprensió suficient, discriminar les idees principals i extreure
    informacions específiques de diversos textos excrits
  • Utilitzar eficaçment material de consulta, tant per trobar informacions (
    pàgines web ) com per millorar les seves capacitats de comprensió i
    expressió ( diccionaris ).
  • Debatre diverses qüestions al voltant d'un tema d'interès ( tecnologia,
    ecologia,..) on s'expressin raonadament les opcions personals

Les activitats pretenen atançar el món en el que vivim a l'alumnat a través d'un Web multimèdia. Aquestes se seguiran pas a pas i inclouen vídeos, anuncis, cançons, escrits, etc. per fer que els alumnes estableixin un debat sobre el tema amb sensibilitat.
Les diferents activitats són:

1. Pensem-hi:

  • El debat començarà amb la frase: Love Kills. És adient, creieu que és cert? Creieu que és l'amor el que mata o són altres coses?

  • Lectura del poema "I got flowers today" de Paulette Kelly. Dividir les paraules del poema en dos columnes: Paraules que reflecteixin amor i odi.

  • Discutir quins motius suggereix el poema que existeixen sobre el fet que algunes dones no abandonin els seus marits... tot i els maltractaments?

2. Aprenem:

  • Observar el cicle de violència domèstica i intentar explicar com funciona:






  • Escriure un seguit de paraules a la vora de cada fase del Cicle de Violència Domèstica (algunes poden formar part de més d'un pas: arguing, minimisation, physical battering, buy gifts, reconciliation, verbal threats, guilt, control, denial of problems, fear, justification, jealousy, rage, sexual abuse, promises.
  • Observar el següent gràfic i en grup decidir quin els alumnes creuen que és el pitjor, i escriure els motius que els han dut a la seva desició.












3. Llegim


Llegir un text sobre violència domèstica real. Després buscar i llistar els verbs, noms i adjectius que l'autora utilitza per descriure'ls.

4. Reflexionem:


A partir d'aquí parlaran sobre la realitat. Estudiaran el següent dibuix i debatran sobre les següents qüestions:












  • Penseu en alguna relació que conegueu. En quin costat la inclouríeu?
  • La qualificaríeu de violenta?
  • Quines coses que apareixen les qualifiqueu de violència i quines no.

5. Dissenyem

Els alumnes actuaran com membres d'una ONG que treballa contra la violència de gènere. Hauran de dissenyar un anunci per conscienciar a la gent. Utilitzaran el programa voicethread per ilustrar-lo i grabar les veus.

Es dirigiran a http://www.youtube.com/ i al buscador afegint les paraules "violència domèstica" trobaran vídeos d'exemple per a la seva creació.

6. Escoltem

Primer, llegiran la lletra d'una cançó Outside of that, de Bessie Smith. Després, en grups de 2-3, escolliran una cançó d'entre una llista. Totes les cançons parlen de dones o nens que s'han d'afrontar a la violència domèstica. Alguns exemples són:

"Black Eyes, Blue Tears" Shania Twain, Come On Over
"How Come ,How Long" Babyface, The Day
"I'm OK" Chritina Aguilera, Stripped.
"Janie's Got a Gun" Aerosmith

Després d'escollir-la, buscaran a Internet la música i la lletra i la treballaran descobrint què explica: Qui ho explica? Quin és el problema? Quin final creus que té la història? Per què t'ho sembla?

Finalment, intentaran escriure un poema o una cançó amb el vocabulari tractat a classe.

7. Escrivim

Finalment, actuaran de periodistes per un dia, realitzant una entrevista a Cristina Aguilera. Abans però, escoltaran i treballaran tres cançons seves:

Oh Mother, I'm OK and The right man

Els alumnes s'organitzen en grups, alguns d'ells són periodistes i altres l'artista, basant-se en la seva biografia (que hauran de buscar a internet) i algunes entrevistes seves parlant sobre el seu cas particular.